
1This conclusion applies with equal force to both school districts and charter schools.  See Ariz. Att’y Gen.
Op. I98-007.
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Question Presented

You have asked whether fees paid for dental care that a private dental clinic that leases

school property provides to students at a public school qualify for an educational tax credit pursuant

to A.R.S. § 43-1089.01.

Summary Answer

Fees paid to a private dental care clinic that operates on land that the clinic leases from a

public school are not fees paid for an "extracurricular activity" within the meaning of A.R.S. § 43-

1089.01.1  Therefore, the statutory tax credit is not available to taxpayers who pay for such services.
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Background

A public school district may lease school facilities to a private company that provides dental

services to children, provided that the school district governing board concludes that providing

access to dental services is a civic purpose in the interest of the community under A.R.S. § 15-1105.

See Ariz. Att'y Gen. Op. I02-003.  Under such an arrangement, customarily, the cost of services not

covered by Arizona Health Care Cost Containment System ("AHCCCS") or insurance is the

responsibility of the individual receiving the services, who pays the provider. Id.

The Legislature enacted the public school fees tax credit law, A.R.S. § 43-1089.01, in 1997

to "provide a tax credit for taxpayers who paid fees to an Arizona public school to support the

school's extracurricular activities" or "character education" programs.  See  Ariz. Att'y Gen. Op. I98-

007.  The requirements for qualifying extracurricular activities are:  (i) the public school sponsors

the activity, (ii) students are enrolled in the public school, and (iii) a fee is required for students to

participate in the activity.  A.R.S §§ 43-1089.01(F)(2).

Your question requires us to determine whether services that the private dental clinic

provides to students qualify as an "extracurricular activity" within the meaning of A.R.S. § 43-

1089.01.

Analysis

Section 43-1089.01(A) entitles a taxpayer to a tax credit for the "amount of any fees or cash

contributions made by a taxpayer during the taxable year to a public school located in this state for

the support of extracurricular activities or character education programs of the public school."  

Paragraph F(2) of A.R.S. § 43-1089.01 defines "extracurricular activities"as follows:
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 "Extracurricular activities" means school-sponsored activities that require enrolled students
to pay a fee in order to participate including fees for:

(a) Band uniforms.

(b) Equipment or uniforms for varsity athletic activities.

(c) Scientific laboratory materials.

(d) In-state or out-of-state trips that are solely for competitive events.
Extracurricular activities does not include any senior trips or events
that are recreational, amusement or tourist activities.

"Fees" as used in these statutes primarily encompasses "legally authorized, non-state funded charges

of public schools for privileges or services . . . beyond those required to complete the basic

instructional program mandated by law."  Ariz. Att’y Gen. Op. I98-007.  Thus, pursuant to the

statute, to qualify as an extracurricular activity, the school must sponsor the activity and the fees

must be paid to the school.  Under the arrangement at issue, the private dental clinic, not the school,

provides the services and charges the fees.  

Use of the term "including" in the definition of "extracurricular activities" indicates that

items other than those specifically listed in the statute may be eligible for the tax credit.  However,

"any items that are construed to fall within the definition must be similar in nature to the listed

items."  Keggi v. Northbrook Prop. and Cas. Ins. Co., 13 P.3d 785, 789, 199 Ariz. 43, 47 (2000).

Dental care is not similar in nature to the  equipment and travel related to the traditional student

extracurricular activities that are on the list. 

The dental services are not "school sponsored"and are not "extracurricular activities" within

the meaning of A.R.S. § 43-1089.01.  Therefore, the cost of dental care does not qualify for the tax

credit that the statute allows.  This conclusion is consistent with this Office's previous conclusion

that payments to a third-party provider that leased space on a school campus for an extended-day
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kindergarten would not qualify for the tax credit.  Ariz. Att'y Gen. Op. I98-007.

Conclusion

A public school fees tax credit pursuant to A.R.S. § 43-1089.01 is not allowed for fees

paid to a private dental provider for dental care that a private dental care provider that leases

public school property provides to students at the school.

Terry Goddard
Attorney General 
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