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Question Presented 
 

 Pursuant to Arizona Revised Statutes (“A.R.S.”) § 15-1448(H), you submitted for 

review an opinion addressing the following question:  When a county has formed a 

provisional community college district and has instituted a tax levy pursuant to A.R.S. § 

15-1409(J), do tuition reimbursement payments from the county cease at the end of the 

fiscal year in which the provisional district is formed or two years after the provisional 

district is formed? 

 
Summary Answer 

 
 This Office concurs with your conclusion that the reimbursement payments 

terminate at the end of the fiscal year in which the provisional community college district 

is formed if the county approves the levy specified in A.R.S. § 15-1409(J). 
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Background 
 

Counties that meet minimum statutory thresholds for population and property 

value may organize community college districts pursuant to A.R.S. §§ 15-1402 to -1407.  

Until 2002, four rural counties did not have community college districts (“unorganized 

counties”).  The residents of those counties were able to attend community colleges in 

other counties subject to a tuition reimbursement program set forth in A.R.S. § 15-1469.  

As long as the county’s share of Transaction Privilege Tax (“TPT”) revenues is less than 

1% of the total distributed to all counties, the state Treasurer makes the reimbursement 

payment to the appropriate community college district and recoups the payment by 

withholding the equivalent sum from the unorganized county’s TPT revenues. A.R.S. 

§15-1469.01(A). The Joint Legislative Budget Committee calculates the reimbursement 

payments by May 15 of each year.  A.R.S. § 15-1469(D)(1).1   

In 1999, the Legislature authorized counties that cannot form a community 

college district to establish provisional community college districts.  1999 Ariz. Sess. 

Laws ch. 340 (codified in part as A.R.S. § 15-1409).  In November 2002, voters in Gila 

County (previously an unorganized county) approved the formation of a provisional 

community college district and the levy required by A.R.S. § 15-1409(J).   The net levy 

was to generate $3 million, which is the sum of reimbursement payments and the cost of 

community college services provided in the prior fiscal year. 

  The statute addressing provisional community college districts discontinues the 

reimbursement established in A.R.S. § 15-1469:  

                                                 
1 The Legislature transferred the responsibility for the calculations from the State Board of Directors for 
Community Colleges to the JLBC in 2003.  2003 Ariz. Sess. Laws ch. 264, § 7. 
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If a provisional community college district is formed in a county that 
provides reimbursement for the attendance of nonresident state 
students pursuant to § 15-1469, that county shall continue to provide 
reimbursement payments to community college districts for the 
remainder of the fiscal year in which the provisional community 
college district is formed, provided that the county board of 
supervisors adopts a levy that is at least equal to the sum of the 
reimbursement payments and the amount of the community college 
services provided in the fiscal year immediately before the formation 
of the provisional community college district. 
 

A.R.S. § 15-1409(J) (emphasis added.)  
 
The issue here is whether the reimbursement payments stop after the fiscal year in 

which the provisional community college district is formed or whether the reimbursement 

payments stop after the county reimburses community college districts for students who 

attended community college in another county during the year in which the provisional 

college district is formed.   

The opinion you submitted for review concludes that reimbursement payments 

stop after the fiscal year in which a county forms a provisional community college district 

and approves the necessary levy, which for Gila County was fiscal year 2003.       

Analysis 
 

 The purpose of statutory construction is to discern the intent of the Legislature.  

Zamora v. Reinstein, 185 Ariz. 272, 275 915 P.2d 1227, 1230 (1996).  The best indicator 

of legislative intent is the statutory language.  When a statute is ambiguous, one must 

attempt to determine legislative intent by interpreting the statute as a whole, taking into 

account its text, subject matter, historical background, effects and consequences, and 

spirit and purposes.  Id.  In addition, words of a statute are given their ordinary or 

accepted meaning “unless the legislature has offered its own definition or a special 
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meaning is apparent from the context.”  State v. Martinez, 202 Ariz. 507, 510, 47 P.3d 

1145, 1148 (App. 2002) (quoting State v. Barr, 183 Ariz. 434, 438, 904 P.2d 1258, 1262 

(App. 1995)).       

 In A.R.S. § 15-1409(J), the Legislature provided that a county forming a 

provisional community college district “shall continue to provide reimbursement 

payments to community college districts for the remainder of the fiscal year in which the 

provisional community college district is formed” if the requisite levy is approved in the 

county forming the community college district.   This statutory language indicates that 

reimbursement payments terminate after the fiscal year in which voters approve the 

community college district and establish the specified levy requirements. 

 The fact that the reimbursement formula in A.R.S. § 15-1469 relies, in part, on 

student count (FTSE) data from a prior fiscal year does not support a different 

conclusion.   A.R.S. § 15-1409(J) expressly addresses the county’s obligation “to provide 

reimbursement payments.”  Its language does not suggest that the county is to continue 

reimbursement payments in future fiscal years because one element of the reimbursement 

formula relies on student count data from an earlier fiscal year.       

 Further, the formula for reimbursement in A.R.S. § 15-1409(J) does not 

exclusively rely on data from the previous fiscal year.  That formula uses student count 

for the prior fiscal year from the county that did not have an organized community 

college district, state aid from the current fiscal year, current fiscal year operational 

expenses, and total full-time equivalent students for the current fiscal year.  A.R.S. § 15-

1469(B).  This calculation is “[t]he amount of reimbursement to [the] district from [the] 
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county [for the budget year] . . . [f]or students attending classes within the established 

community college district.”  Id.      

 Another canon of statutory interpretation establishes that terms are ordinarily 

assigned a consistent meaning.  Callender v. Transpacific Hotel Corp., 179 Ariz. 557, 

560, 880 P.2d 1103, 1106 (App. 1993).  Aside from § 15-1409(J), the phrase “for the 

remainder of the fiscal year” also occurs in two other Arizona statutes: A.R.S. § 15-365 

(concerning service programs operated through county school districts) and A.R.S. § 42-

17110 (concerning the establishment of a budget in a newly incorporated city or town).  

For example, subsection (A) of A.R.S.  42-17110 provides: 

Notwithstanding any other provision of this article, a city or town that is 
incorporated after the third Monday in July or before June 30 in any fiscal 
year may adopt an interim budget by ordinance for the remainder of the 
fiscal year in which the city or town was incorporated.   
 

[emphasis added.] 
 
The phrase “for the remainder of the fiscal year” should be interpreted in a 

manner consistent with the phrase’s ordinary meaning.  Thus, in A.R.S. § 15-1409(J), the 

phrase “[a] county shall continue to provide reimbursement payments to community 

college districts for the remainder of the fiscal year in which the provisional community 

college district is formed” means that the last year in which payments are made is the 

year in which the district is formed.  The Legislature has not evidenced any intent to 

extend reimbursement payments beyond the fiscal year in which the provisional district 

and a related levy is approved. 

The statutory context also supports this conclusion.  The reimbursement 

terminates only if the county adopts a levy to support the provisional community college 

district.  This seems to anticipate a scenario in which a county might fail to adopt an 
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appropriate levy to support the provisional community district.  Under those 

circumstances, county residents would have no choice but to continue to attend out-of-

county community colleges, thereby creating only a nominal provisional community 

college district.  The statutory scheme creates an incentive to avoid this problem by 

permitting the county to terminate its out-of-county reimbursement payments only if the 

county initiates a tax levy to support its own provisional district.2  The statutory scheme 

does not suggest the Legislature intended to oblige the county to continue making out-of-

county reimbursement payments for an interim period regardless of whether it instituted a 

tax levy to support the new district.  There is no evidence that the Legislature intended to 

impose such a burden on a county establishing the provisional district and approving the 

related funding.   

                                                 
2 The legislative history provides no support for extending payments beyond the fiscal year in which the 
district and the levy are approved.  A JLBC Fiscal Note explained the reimbursement process as follows: 
 

The bill requires a county that has formed a provisional community college district to continue 
reimbursement payments to any community college district for the attendance of the county’s 
nonresident state students for the remainder of the fiscal year in which the provisional community 
college district is formed.  Beyond the first year, community college districts that previously 
received reimbursements for out-of-county students may sustain a revenue loss for the duration of 
these students’ continued enrollment. 

 
JLBC Fiscal Note, HB 2437 (House Engrossed), 44th Leg, 1st Reg. Sess: (language from HB 2437 
incorporated into HB2436 in conference committee amendment).  
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Conclusion 
 

 Under A.R.S. § 15-1469.01(A) reimbursement payments terminate at the end of  

the fiscal year in which a county establishes a provisional community college district and 

voters approve the required levy. 

 

 

        ___________________________ 
       Terry Goddard 
       Attorney General 
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