
1"No change" decision denotes that no change was made to the original valuation after
review by the assessor pursuant to A.R.S. § 42-16051.  "Change decision" denotes that the
original valuation was changed after review by the assessor pursuant to A.R.S. § 42-16051.
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Questions Presented

You have asked the following questions concerning Arizona Revised Statutes § 42-16002:

1. Does A.R.S § 42-16002(B), the "rollover provision," apply to decisions made by

assessors under the administrative valuation review process prescribed in A.R.S. §

42-16051?  If so, does it apply to "no change" as well as "change decisions" made

by the assessors?1

2. Does A.R.S. § 42-16002(B) apply to decisions made by the county or state board of

equalization if the taxpayer's appeal is wholly denied?

3. In the year subsequent to an appeal is the full cash value of a property (with no new
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construction, structural change, or change in use) the value that was determined at

the highest level of appeal in the preceding year in accordance with A.R.S. § 42-

16002(B) or is the prior year's appeal decision subject to further appeal in accordance

with A.R.S. § 42-16002(C)?

4. Does A.R.S. § 42-16002(C) allow taxpayers to appeal values determined in the prior

year at the highest level of appeal year after year, thereby preventing assessors from

revaluing property based on current market conditions?

Summary Answers

1. The rollover provisions of A.R.S. § 42-16002 apply to decisions made by assessors

under the administrative valuation review process.  However, only decisions that have changed the

value must be rolled over.

2. Similar to appeals at the assessor level, A.R.S. § 42-16002(B) applies to decisions

at the county boards or at the State Board of Equalization level only where the value was changed.

3. In the year subsequent to an appeal where the valuation was changed, the full cash

value of property is the value determined at the highest level of appeal.  However, A.R.S. § 42-

16002(C) gives the taxpayer an opportunity to appeal the rollover valuation.

4. Although taxpayers are not precluded from appealing the valuations of their property

each year, only those appeals where the valuation of property was changed require a rollover value.

Therefore, the assessor would not be precluded from revaluing property each year based on current

market conditions where the property was not successfully appealed during the previous year.



3

Background

Arizona Revised Statute § 42-16002(B) (hereinafter referred to as "the rollover statute") was

amended in 2002 to read as follows:

A.  The county assessor or county treasurer, whichever is appropriate,
shall make the necessary changes in the tax roll and records to reflect
the determinations on appeal under this chapter.

B.  In the year subsequent to an appeal, the valuation or
classification of property is the valuation or classification that
was determined in the preceding year at the highest level of
appeal unless there is new construction, a structural change or a
change of use on the property.

C.  This section does not limit the right of a property owner to appeal
the valuation or classification of the property.

Amended by 2002 Ariz. Sess. Laws ch. 278, § 1.  (emphasis added to subsection B.)  Prior to the

amendment, A.R.S. § 42-16002(B) read as follows:

B.  In the year subsequent to an appeal, the valuation or classification
of property is the valuation or classification that was determined in
the preceding year at the highest level of appeal unless the assessor
reviews the current facts that apply to a revaluation or change in the
classification and determines that an adjustment in the valuation or
change in the classification is appropriate.

The predecessor statute, A.R.S. § 42-247, later renumbered § 42-16003 and then § 42-16002, was

added by 1991 Ariz. Sess. Laws ch. 203, § 7 and contained only two subsections:

A.  In the year subsequent to an appeal, the valuation or classification
of property shall be the valuation or classification that was
determined in the prior year at the highest level of appeal unless the
assessor reviews the current facts which apply to a revaluation or a
change in the classification and determines that an adjustment in the
valuation or a change in the classification is appropriate.

B.  Nothing in this section shall limit the right of a property owner to
appeal the valuation or classification of his property.
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Analysis

In interpreting the statutory language of A.R.S. § 42-16002(B) and (C), the primary goal is

to find and give effect to legislative intent.  Mail Boxes v. Industrial Comm'n of Arizona, 181 Ariz.

119, 121, 888 P.2d 777, 779 (1995).  Words have their ordinary meaning unless the context of the

statute requires otherwise.  Carrow Co. v. Lusby, 167 Ariz. 18, 20, 804 P.2d 747, 749 (1990).  The

clear language of a statute is given its usual meaning unless impossible or absurd consequences

would result. In re Marriage of Gray, 144 Ariz. 89, 91, 695 P.2d 1127, 1129  (1985).

The questions concerning A.R.S. § 42-16002 result not only from the statutory changes in

2002, but have existed since the adoption of the original predecessor rollover statute in 1991.  The

questions will be analyzed in order.

Questions Presented

1. Does A.R.S § 42-16002(B), the "rollover provision," apply to decisions made by

assessors under the administrative valuation review process prescribed in A.R.S. §

42-16051?  If so, does it apply to "no change" as well as "change decisions" made

by the assessors?

The answer to this question depends on whether the term "appeal" includes the assessor's

review of a petition filed pursuant to A.R.S. § 42-16051.  Each of the rollover statutes since 1991

has used the word "appeal."  A taxpayer initiates administrative review of the valuation or

classification of his/her property by filing a petition with the assessor pursuant to A.R.S. § 42-16051.

If the taxpayer's request to reduce valuation is denied, the taxpayer may further appeal to either the

county board of equalization or the State Board of Equalization depending on the county, or to Tax

Court or Superior Court.  A.R.S. § 42-16056.  Although the rollover provision itself does not use
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the term "appeal," the chapter heading that proceeds A.R.S. § 42-16051, "Property Tax Appeals and

Reviews," supports the conclusion that the assessor's review constitutes the first level of appeal.

State v. Eagle, 196 Ariz. 188, 190, 994 P.2d 395, 397 (2000) (although title and section headings are

not law, courts may look to them guidance in interpreting statutes and determining legislative

intent).

 This conclusion finds further support in the legislative history of A.R.S. § 42-16002.  When

the legislature compressed the levels of property tax appeals from three to two in 1994, the

legislative history referred to the assessor as a level of appeal.  Senate Bill 1362, in 1994, reduced

the available administrative levels of property tax appeals from three to two:

Maricopa and Pima county property owners will no longer have three
levels of appeals (assessor, County Board of Equalization, State
Board of Tax Appeals).  Instead, these counties will have two levels,
first to the assessor and then to a new "hybrid" State Board of
Equalization.

Ariz. House Representatives, Bill Summary for SB 1362; 41st Leg., 2d Reg. Sess. (1994).

Courts generally defer to the interpretation of administrative agencies charged with

implementation of a statute unless inconsistent with the Legislature's intent.  Foster v. Anable, 199

Ariz. 489, 491, 19 P.3d 630, 632 (App. 2001); Capitol Castings, Inc. v. Ariz. Dep't of Econ. Sec.,

171 Ariz. 57, 60, 8 P.2d 781, 784 (App. 1992).  The Arizona Department of Revenue, as well as

Maricopa and Pima Counties, refer in various publications to the ability of their taxpayers to seek

review of valuation with the assessor as an appeal.  For example, the Assessment Procedures Manual

published by the Arizona Department of Revenue, describes administrative appeals as having two

levels:  
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Such appeals are commenced by filing a petition for review of
valuation or reclassification with the County Assessor (Level 1).
Further administrative appeals (Level 2) may be taken to the State
Board of Equalization . . . .

Arizona Dep't of Revenue, Assessment Procedures Manual 1.1.12 (2002).

The Personal Property Manual published by the Department of Revenue similarly states that

"the administrative appeals process for personal property valued by the County Assessor is

originated when a property owner, or their agent, files a Petition for Review . . . with the County

Assessor in the county where the property is located."  Personal Property Manual, 8.4 (2003).

The Maricopa County Assessor publishes "Appeals Information" on its website. See,

http://www.maricopa.gov/assessor/appeals_info.asp.  It states: "If the taxpayer chooses to appeal

either the Full Cash Value or classification of their property, they may do so by filing an

administrative appeal with their County Assessor . . . ."  The Pima County Assessor publishes a

brochure entitled "Understanding Your Assessment." See Understanding Your Assessment,

available at:  http://www.asr.co.pima.az.us/ASRT/HTML/pservice/pservice.htm.  The brochure

differentiates between "formal review" and "assessor review," which is the first step in the appeals

process.  "The first step in the appeals process is to file a 'Petition for Review of Valuation' with the

assessor's office."  Id.

Similarly, The Arizona Tax Court also has described the process in terms of "appeal": 

For persons whose property is subject to a tax assessment, Arizona
has chosen to provide a series of administrative appeals. For property
assessed by a county assessor, the first level of appeal is to the
assessor himself. Subsequent administrative appeals are to the
County Board of Equalization and, from there, to the State Board of
Tax Appeals.
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Berge Ford, Inc. v. Maricopa County, 172 Ariz. 483, 485, 838 P.2d 822, 824 (Ariz.Tax Ct., 1992)

(internal citations omitted).

Thus, the initial review of the property valuation by the assessor upon the filing of a petition

by a taxpayer pursuant to A.R.S. § 42-16051 constitutes an appeal, and assessors therefore must

rollover changes to the valuation or classification of property arising out of an "appeal" to the

assessor. 

Because a petition for review to the assessor constitutes an appeal under the rollover statute,

the next question is whether the valuation determined by the assessor is rolled over to the subsequent

year even if the assessor did not change the value.  The rollover statute provides that the valuation

or classification as determined at the highest level of appeal shall be rolled over to the subsequent

year.  A.R.S. § 42-16002(B).  Although the statute does not differentiate between a change in value

and a determination that the assessor's valuation was correct, common sense would dictate that only

a change in value must be rolled over.  This conclusion is supported by both the general rules of

statutory construction and the legislative history of the rollover statute.  

As discussed above, the clear language of a statute is given its usual meaning unless

impossible or absurd consequences would result.  In re Marriage of Gray, 144 Ariz. at 91, 695 P.2d

at 1129.  If a "no change" determination were rolled over, the result would be that property

valuations potentially could be frozen indefinitely, without regard to whether the taxpayer won or

lost an appeal, simply by appealing the valuation every year.  If that were the case, the assessor

would be precluded from ever revaluing property based on current market conditions.  This

interpretation would result in an absurd consequence.  

The legislative history of the rollover statute demonstrates that this was not the result
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intended by the legislature.  The Senate Revised Fact Sheet for House Bill 2596, which amended

A.R.S. § 42-16002(B), states:  "[f]or valuations that have been successfully appealed, the assessor

is required to make the following year's valuations based on the appeal decision."  45th Leg., 2d

Reg. Sess. (2002)(emphasis added).  Thus, the rollover statute does not apply to "no change"

determinations and does not require the assessor to rollover a value unless the taxpayer successfully

challenged the valuation on appeal.

2. Does A.R.S. § 42-16002(B) apply to decisions made by the county or State Board

of Equalization if the taxpayer's appeal is wholly denied?

Although the rollover statute applies to appeals to a county board or to the State Board of

Equalization, the statute does not apply to decisions made if the taxpayer's appeal is wholly denied

for the same reasons that the statute did not apply to appeals to the assessor unless the taxpayer

prevailed.  Accordingly, "No change" determinations at the county or State Board of Equalization

level do not have to be rolled over.

3. In the year subsequent to an appeal is the full cash value of a property (with no new

construction, structural change, or change in use) the value that was determined at the highest level

of appeal in the preceding year in accordance with A.R.S. § 42-16002(B) or is the prior year's appeal

decision subject to further appeal in accordance with A.R.S. § 42-16002(C)?

Since the predecessor statute to A.R.S. § 42-16002 was adopted in 1991, the statute has

contained a provision stating that nothing in the rollover statute limited the right of a property owner

to appeal the valuation or classification of property.  This provision is clear on its face.  The 2003

amendment did not change that provision.  Although the assessor must rollover the value determined

at the highest level of appeal, if the taxpayer's appeal was successful, the Legislature has not limited
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the right of a taxpayer to appeal the value in the second year.

4. Does A.R.S. § 42-16002(C) allow taxpayers to appeal values determined in the prior

year at the highest level of appeal year after year, thereby preventing assessors from revaluing

property based on current market conditions?

Although taxpayers are not precluded from appealing the valuations of their property each

year, only those appeals where the valuation of property was changed require a rollover value.

Therefore, the assessor would not be precluded from revaluing property each year based on current

market conditions where the property was not successfully appealed during the previous year. 

However, the assessor must use the rollover value each year subsequent to that where a taxpayer

appeals and prevails.

Conclusion

The rollover provisions of A.R.S. § 42-16002 apply to decisions made by the assessor

pursuant to A.R.S. § 42-16051, as well as decisions of the county or State Board of Equalization

pursuant to A.R.S. § 42-16056.  In the year subsequent to an appeal, the full cash value of property

is the value determined at the highest level of appeal.  A.R.S. § 42-16002 requires a rollover value

only where the valuation of property was changed as the result of an appeal.  Although taxpayers

are not precluded from appealing the valuation of their property each year, including the rollover

. . .
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valuation, the assessor is not precluded from revaluing property each year based on current market

conditions where the property was not successfully appealed during the prior year.

Terry Goddard
Attorney General
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