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Question Presented 

You have asked whether county elected officials may use their official titles on 

letters, publicity pamphlet statements, or political advertisements that advocate the 

success or defeat of ballot measures. 

Summary Answer 

County elected officials may use their official titles on materials that advocate the 

success or defeat of ballot measures, but they may not use county public resources to 

fund such communications. 

Analysis 

The Legislature has prohibited the use of city, town, county, and school district 

resources or employees to influence the outcome of elections.  See A.R.S. §§ 9-500.14 

(cities and towns), 11-410 (counties), 15-511 (school districts and charter schools); see 
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also Kronko v. City of Tucson, 202 Ariz. 499, 502-03, ¶ 10, 47 P.3d 1137, 1140-41 (App. 

2002) (analyzing whether materials disseminated in city election violated prohibition in 

A.R.S. § 9-500.14); Ariz. Att’y Gen. Op. I00-020 (analyzing statutes prohibiting use of 

public resources to influence elections).  The statute governing counties provides that 

they “shall not use [their] personnel, equipment, materials, buildings or other resources 

for the purpose of influencing the outcomes of elections,” and that county employees 

“shall not use the authority of their positions to influence the vote or political activities of 

any subordinate employee.”  A.R.S. § 11-410(A) & (B).  The statute, however, does not 

prohibit counties from reporting on the official actions of the county board of supervisors, 

A.R.S. § 11-410(A), and directs that “[n]othing contained in this section shall be 

construed as denying the civil and political liberties of any employee as guaranteed by the 

United States and Arizona Constitutions,” A.R.S. § 11-410(C). 

In 2000, this Office issued a formal opinion regarding a city or county’s 

permissible use of funds to educate citizens on the impact of ballot measures.  Ariz. Att’y 

Gen. Op. I00-020.  The Opinion stated that “A.R.S. §§ 9-500.14 and 11-410 do not 

prohibit elected officials from speaking out individually regarding measures on the 

ballot.”  Id.  It further recognized that “‘the effective discharge of an elected official’s 

duty would necessarily include the communication of one’s considered judgment of . . 

.[a] proposal to the community which he or she serves,’” and that “elected officials 

‘acting in their official capacity shed no First Amendment rights in their advocacy of 

policies.’”  Id. (quoting Smith v. Dorsey, 599 So. 2d 529, 541 (Miss. 1992)).   

  The Supreme Court has recognized that “the manifest function of the First 

Amendment in a representative government requires that legislators be given the widest 
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latitude to express their view on issues of policy.”  Bond v. Floyd, 385 U.S. 116, 135-36 

(1966).  Citing Bond, the First Circuit concluded that the Supreme Court rejected a 

differing First Amendment standard for publicly-elected officials.  Miller v. Town of 

Hull, Mass., 878 F.2d 523, 532 (1st Cir. 1989).   

These principles support the conclusion that elected officials may communicate 

their views on pending ballot measures and may use their official titles when doing so.  

Indeed, in order to fulfill their official duties, elected officials must be able to share their 

“considered judgment of the proposal [with] the community which [they] serve[].”  

Smith, 599 So. 2d at 541 (citation omitted); see also Anderson v. City of Boston, 380 

N.E.2d 628, 641 (Mass. 1978) (indicating that “persons in relevant policy-making 

positions in city government are free to act and to speak out in support of” ballot 

measures).  Knowing not only the person’s name, but also that the person holds a 

particular local office may be helpful to voters, and the elected official’s authority to 

communicate this information is consistent with First Amendment principles.  Therefore, 

county elected officials may sign letters or have their names and official titles appear on 

publicity pamphlets and political advertisements that communicate their views on the 

merits, or lack thereof, of ballot measures before the voters. 

Although county officials may sign their names and use their official titles in such 

communications, they may not use public resources or funds for the purpose of 

expressing these views.  A.R.S. § 11-410(A) unambiguously prohibits the use of county 

resources “for the purpose of influencing the outcomes of elections.”1  While merely 

using an official title does not constitute an improper use of public resources, no county 
                                                 

1 See Kromko, 202 Ariz. at 502-03, ¶ 10, 47 P.3d at 1140-41 (stating test for determining whether 
communication is for the purpose of influencing the outcome of an election). 
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funds, equipment, or personnel may be used in communications intended to influence 

elections.  If county elected officials engage in advocacy related to ballot measures, the 

communications must be supported with private funds.  

Conclusion 

 County elected officials may sign letters or have their names and official titles 

appear when supporting or opposing ballot measures that will go before the voters.  

Regardless of whether county elected officials use their official titles, they may not use 

county public resources to fund, facilitate, or support such communications. 
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