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Question Presented 

 You have asked whether nomination petitions circulated by candidates with a 

primary election date of September 9, 2008, listed on the top of their petitions will be 

considered valid given the recent enactment of SB 1430 (2007 Ariz. Sess. Laws, Ch. 

168), which moves the primary election date from eight to nine weeks before the general 

election (that is, to September 2, 2008) for the primary election next year. 

Summary Answer 

 Nomination petitions that list September 9 as the date for the 2008 primary 

election are valid, even though SB 1430 has changed the date of the primary election to 

September 2.  Because SB 1430 has moved the date of the primary election only one 

week earlier, petitions with the September 9, 2008, date will not mislead voters as to 

which primary election is at issue; therefore, those petitions substantially comply with 

Arizona Revised Statute (“A.R.S.”) § 16-314(C). 
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Background 

 On May 1, 2007, the Governor signed into law SB 1430, amending A.R.S. § 16-

201 to provide as follows:  “On the ninth Tuesday prior to a general or special election at 

which candidates for public office are to be elected, a primary election shall be held.”  

(Emphasis added.)  Before the Legislature enacted SB 1430, A.R.S. § 16-201 scheduled 

primary elections for the eighth Tuesday prior to a general or special election.  See 2007 

Ariz. Sess. Laws, Ch. 168, § 1.  Since the general election for the year 2008 falls on 

November 4, SB 1430 changes the date of the 2008 primary from September 9 to 

September 2. 

 The Department of Justice precleared SB 1430 on June 28, 2007, and the law 

becomes effective on September 19, 2007.1  Before the law was enacted and precleared, 

however, several candidates for the 2008 elections had already circulated nominating 

petitions listing the primary election date as September 9, 2008.   

Analysis 

 Section 16-314(A), A.R.S., requires that “[a]ny person desiring to become a 

candidate at any election and to have the person’s name printed on the official ballot shall 

. . . file a nomination petition.”  Subsection C of that statute specifies the form of a 

nomination petition.  Nomination petitions must include the following information: the 

elector’s county and party registration; the candidate’s name, address, and county; the 

office in question; and when the primary election is to be held.2   

                                                 
1 Arizona is subject to the preclearance requirements in Section 5 of the federal Voting Rights Act.  See 42 
U.S.C. § 1973b(b). 
2 With regard to the date of the election, A.R.S. § 16-314(C) directs that the petition shall include language 
“substantially” stating the following: “[T]he primary election to be held __________.” 
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 The Arizona Supreme Court has described nomination petitions as a mechanism 

“designed to ‘in some measure [weed] out the cranks, the publicity seekers, [and] the 

frivolous candidates who have no intention of going through with the campaign.’”  

Clifton v. Decillis, 187 Ariz. 112, 115, 927 P.2d 772, 775 (1996) (quoting Adams v. 

Bolin, 77 Ariz. 316, 320, 271 P.2d 472, 475 (1954) (second insertion added)).  Its purpose 

is “to make the requirements [for candidacy] stringent enough to discourage those who 

do not for an instant merit the voter’s consideration, yet not to keep out those who are 

serious in their efforts and have a reasonable number of supporters.”  Clifton, 187 Ariz. at 

115, 927 P.2d at 775.  In striking this balance, “the paramount right to propose a nominee 

is of such gravity as to outweigh purely technical departures from nominating form.”  

Adams, 77 Ariz. at 322, 271 P.2d at 475.  Therefore, to be valid, a nomination petition 

need only “substantially comply” with the form that A.R.S. § 16-314(C) specifies.  See, 

e.g., Clifton, 187 Ariz. at 116, 927 P.2d at 776; Marsh v. Haws, 111 Ariz. 139, 140, 526 

P.2d 161, 162 (1974).     

In Moreno v. Jones, the Arizona Supreme Court addressed the standard for 

determining whether a nomination petition substantially complies with A.R.S. § 16-

314(C), stating that the focus of the analysis is on “whether the omission of information 

could confuse or mislead electors signing the petition.”  213 Ariz. 94, 102, 139 P.3d 612, 

620 (2006).  The Court held that a state senate candidate’s nomination petition 

substantially complied with A.R.S. § 16-314(C) even though it omitted the particular day 

and month of the 2006 primary.  Id.  The Court reasoned that “electors would 

‘automatically know’ for which primary election they were signing because the petition 

specified the year and there [was] only one primary that year for state legislative office.”  
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Id.; see also Hill v. Cuyahoga County Bd. of Elections, 428 N.E.2d 402, 403 (Ohio 1981) 

(holding that a misstatement of the date of a primary election in a nominating petition as 

October 4, 1981, instead of as September 29, 1981, did not invalidate the petition, 

because the misstatement of the date did not frustrate the purpose of “inform[ing] the 

electors who sign the [petition] as to which election is at issue.”).   

 Because there is only one primary election in September 2008, a petition that 

specifies the date as September 9, 2008, instead of as September 2, 2008, would not 

mislead the electors signing the petition as to which primary election was at issue.  

Therefore, petitions that state the date as September 9, 2008, rather than as September 2, 

2008, substantially comply with A.R.S. § 16-314(C).   

Conclusion 

 Nomination petitions listing September 9, 2008, as the primary election date 

substantially comply with the requirements of A.R.S. § 16-314(C) and are therefore valid 

for the September 2, 2008, primary election.  
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